Irak in chaos

Taal
Dutch
Type
Paperback
Niet op voorraad
€ 19,99

Irak verkeert in chaos. Vier jaar nadat de Verenigde Staten Irak in maart 2003 binnenvielen en het Baath regime van Saddam Hoessein omverwierpen, heeft de strijd tussen soennitische opstandelingen en bezetter plaatsgemaakt voor een burgeroorlog tussen verschillende etnische, religieuze en politieke groeperingen. Het om zich heen grijpende geweld gijzelt de Iraakse samenleving, het fragiele politieke proces en zelfs de Amerikaanse bezettingsmacht. De Iraakse burgerbevolking, gedwongen te leven temidden van al deze conflicten, betaalt een hoge prijs.
Waar komt dit geweld vandaan? Waarom ging het mis met het Amerikaanse plan voor een stabiel, prowesters en democratisch Irak, ten voorbeeld te stellen aan de rest van de Arabische wereld? Waarom bestrijden onder Saddam vreedzaam samenlevende soennitische en sjiitische Arabieren elkaar nu op leven en dood?
Willen de Koerden, na 15 jaar de facto onafhankelijkheid, nog wel deel uitmaken van Irak? Wat vinden Irakezen zelf? Hoe ziet hun toekomst, en een politieke oplossing van het geweld in Irak eruit?
In deze bundel laten Nederlandse en Iraakse wetenschappers, journalisten, activisten, militairen en politici hun licht schijnen over de achtergronden van de recente Irakese burgeroorlog. Het zijn immers de Irakezen en hun conflicten, en niet de langer de Amerikanen, die nu de toekomst van Irak bepalen.
Pim van Harten is als trainer en onderzoeker werkzaam bij het Iraq Institute for Strategic Studies in Beiroet, Libanon. Roel Meijer is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, het Institute for the Study of Islam in the Modern World (ISIM) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Meer informatie
Subtitlebotsende visies op een humanitaire ramp
ISBN9789052602462
Auteur-- Please Select --
TypePaperback
TaalDutch
Pagina's295